92864723 mail@oyvinord.no

I uka som gikk opplevde jeg noe svært ubehagelig. Vår egen ordførers kone publiserte – i full offentlighet – en påstand om at jeg driver med «mobbing og hetsing på sitt beste». Da blir jeg nødt til å spørre: Hva slags ytringsklima skal vi egentlig ha i Nærøy? Er det akseptabelt å slenge ut slike «ærekrenkelser» av hverandre hvis man ønsker det?

barstads-only

Barstads påstand ble paradoksalt nok fremsatt i en tråd på Facebook, der jeg som trådstarter hadde påpekt min oppriktige bekymring over at voksne mennesker (og da til og med sentrale politikere) driver med nettopp mobbing og oppfordring til hets på Facebook.(klikk evt. her for å komme til originaltråden):

Jeg har sant nok tidligere fått direktemeldinger fra denne samme personen – meldinger som åpenbart har hatt som intensjon et ønske om at jeg ytret meg mindre i sosiale medier – særlig om politikk og samfunnet vårt. Men disse direktemeldingene har jeg rett og slett ikke brydd meg om, da slike hersketeknikker og kneblingsforsøk ikke har noen innvirkning på meg. De gjør heller ikke noen skade så lenge de kun sendes som direktemeldinger til meg.

Men når tilsvarende blir fremsatt i all offentlighet, stiller det seg selvsagt annerledes. Og når den personen dette gjelder er gift med kommunens ordfører Steinar Aspli, mener jeg det er min plikt som innbygger i kommunen å gjøre noe. Særlig sett i lys av det ytringsklimaet vi har sett i det politiske ordskiftet i Nærøy den siste tiden

Min første tanke: Anmeldelse!

Fordi «ærekrenkelser» ble flyttet fra straffeloven til skadeerstatningsloven gjeldende fra 1. oktober 2015, har det dessverre ikke noe for seg å anmelde denne offentlige ytringen, slik jeg først tenkte var det jeg måtte gjøre. For den er nok ikke straffbar. Terskelen for ytringer er høy i Norge i dag. Og ytringsfriheten ditto sterk. Det er jeg glad for! Men ytringsfriheten er ikke absolutt!

Er det da lovlig å fremsette usanne påstander om andre offentlig?

Nei, en slik ytring kan like fullt være ulovlig, også selv om den ikke er straffbar etter straffeloven! Heldigvis…

Slik jeg leser denne ytringen – opp imot hvor og i hvilken sammenheng den ble fremsatt – har den også (i tillegg til at den er usann) et åpenbart potensiale til å skade meg – rettere sagt skade mitt omdømme og ry. (Mer om det etterpå). Derfor vil jeg nå kunne ta ut søksmål imot avsender og kreve en eller annen form for oppreisning eller skadeerstatning. Men det gidder jeg ikke gjøre sånn sett – til det er dette en alt for liten engangshendelse. Og sett opp imot settingen, det at temaet for facebooktråden faktisk var Listhaug og den manglende egentlige sammenhengen mellom dette og innholdet i postingen fra ordførerfruen, og ikke minst hvor enormt feil jeg faktisk mener at Barstad tar i sin uttalelse, er jeg dessuten i tvil om avsenderens egentlig injurierende kraft. Jeg velger derfor heller en annen variant: tar til motmæle.

[Tweet «Jeg velger en annen variant – «Skit i Jante – ta til motmæle».»]

Jeg vet selvsagt veldig godt at jeg hele tiden har alle muligheter til å slette ordførerfruens ytring fra min Facebookvegg. Men den potensielle skaden i denne påstanden er allerede skjedd, og mange har merket seg denne ytringen. Om jeg sletter den, vil det faktisk for enkelte derfor kunne se ut som jeg har noe å skjule – at det ligger noe i påstanden. Jeg har i stedet forsøkt to ganger i samme tråden å be avsender om å forklare hva hun mener med påstanden, uten at hun har vist vilje til å ville svare på det i det hele tatt.

Da gjør jeg det jeg svært ofte mener vi gjør alt for lite av i Nærøy: Tar til motmæle og sier klart ifra!


LES GJERNE OGSÅ:
Denne bloggen har også tidligere blitt brukt til å si ifra. Både på mine egne og andres vegne. F.eks. i følgende tidligere innlegg:
Et politisk klikk!
Hvordan står det til med demokratiet i Nærøy i dag?


LITT OM BAKGRUNNEN TIL ORDFØRERFRUENS UTHENGING AV MEG:
Mot slutten av forrige uke var stortingspolitiker Sylvi Listhaug frempå med en Facebookstatus som mange reagerte på:

listhaugs

Hele 5 store norske aviser valgte forøvrig lørdag å ta til motmæle mot denne statusen fra Listhaug. Aftenposten, VG, Dagsavisen, Nationen og Stavanger Aftenblad tok alle fem på lederplass et kraftig oppgjør med stortingsrepresentanten.

Min kommentar var mer personlig og var vinklet sånn:

minkommentar

Det var i denne sammenhengen – som svar på dette – vår egen ordførers kone altså fremsatte sin påstand:

«Gå i deg selv Øyvind Nordstrand,hva gjør du når du legger ut alt negativt om nærøy politikken,div saker om skole grenser å lignende.Det er mobbing å hetsing på sitt beste»

MINE VURDERINGER AV ORDFØRERFRUENS PÅSTAND:
Man kan først spørre seg om ordførerfruen rett og slett er en Listhaugtilhenger som tar stortingsrepresentant Listhaugs status i forsvar ved denne kommentaren til meg. En status som altså hele 5 store norske aviser fant det nødvendig å ta skarp avstand fra på lederplass lørdag. Hun om det. Hvor vidt ordførerfruen er Listhaugianer og FrP-sympatisør skal jeg ikke mene så mye om.

Men det som er helt sikkert er at denne påstanden hun fremsetter er klart egnet til å skade meg. Fordi:

  • Jeg jobber med kommunikasjon, med spesialfelt kommunikasjon i sosiale medier – særlig Facebook. Det er derfor vesentlig at nåværende og potensielle kunder jeg jobber for – over hele Norge og Norden – har og får tillit til meg. Særlig når det gjelder bruk av sosiale medier som Facebook!
  • Hennes påstand ble fremsatt som kommentar til en offentlig publisert status, som kan leses av alle i hele verden. Flere kontaker, venner og bekjente av meg hadde allerede kommentert og/eller likt min status – og fikk følgelig umiddelbart med seg ordførerfruens påstand, der hun mer enn insiunerer at jeg mobber og hetser på nett.
  • Jeg jobber – både på fritida og i profesjonell sammenheng – mye med barn og unge – og har tre barn selv. Å bli offentlig hengt ut og anklaget av ordførerens kone for å være en mobber er IKKE GREITT! Ikke i det hele tatt!
  • Jeg har holdt og holder noen ganger foredrag og gir innimellom veiledning i nettvett og bruk av sosiale og digitale kanaler. For ulike samfunnsaktører. Når noen da, særlig noen med formell eller uformell makt/autoritet/anseelse, anklager meg offentlig for å hetse i sosiale medier, må jeg reagere.

SÅ HVA NÅ?

  • Barstad står helt fritt til å mene det hun vil om meg.
  • Ordførerfruen skal få lov til å sende så mange direktemeldinger til meg som hun vil om hva som helst.
  • Men hun får ikke lov til å offentlig publisere uriktige påstander om meg.

Mellom det å «mene noe om meg» og det å «publisere en mening om meg offentlig» går det en grense. Ordførerens kone har nå trådt over den grensa.

Ærekrenkelser reguleres som nevnt av skadeerstatningsloven. Der står det i  § 3-6 a.(erstatning for ærekrenkelser):

«Den som uaktsomt har satt frem en ytring som er egnet til å krenke en annens ærefølelse eller omdømme, skal yte erstatning for den lidte skade og slik erstatning for tap i fremtidig erverv som retten ut fra den utviste skyld og forholdene ellers finner rimelig. Han kan også pålegges å betale slik erstatning (oppreisning) for skade av ikke-økonomisk art som retten finner rimelig».

Jeg kommer slett ikke til å ta denne isolerte engangshendelsen inn for noen rett. Så lettkrenket er jeg ikke 🙂  Men jeg krever likefullt en «erstatning» (oppreisning) av ikke-økonomisk art. som jeg mener er helt rimelig her nå:

Jeg ber ordførerens kone om å gi meg en uforbeholden unnskyldning – fremsatt akkurat like offentlig som den påstanden hun fremsatte om meg. Aller helst i den samme Facebooktråden som påstanden ble fremsatt i.

Dette mener jeg er det minste jeg kan forvente, og bør være en overkommelig ting å gjøre når man trakker over grensen og henger meg ut på denne måten!

AVSLUTNINGSVIS – EN DIGRESJON OM BOLYST OG BLILYST:

I Nærøy er det for tiden mye snakk om nødvendig tilflytting (+1000), bolyst og blilyst (f.eks. i forbindelse med planlagte næringsetableringer i og ved Kolvereidvågen). Samtidig ser vi flere og flere antydninger til et giftig ytringsklima som forsøker å kneble røster og meninger som ikke passer inn med det som «makta» har. Både innad i politikken – og blant folk.

Dette er en stor paradoks.

Er det noe som er helt vesentlig for tilflytning, bolyst og blilyst så er det nettopp ytringsfrihetens, demokratiets og åpenhetens kår. Det kan se ut som flere av våre politikere, med ordfører Aspli i spissen rett og slett ikke tenker over dette.

Jeg har personlig ikke helt satt meg inn i saken rundt etablering av steinbrudd i Kolvereidvågen, og velger derfor å ikke ta del i den debatten. Jeg er dog helt enig med alle som sier at fakta og fagfolk er viktig. Det er jeg alltid. Men jeg velger samtidig å stole på våre politikere – som er de som skal ta beslutninger på vegne av oss alle. (Ikke bare på vegne av næringslivet!). De skal nemlig OGSÅ ta hensyn til fakta. Og til folkemeningen. Det er det som er poenget med at ikke fagfolk gjør bestemmelsene, men politikerne.

Men det som er helt sikkert er at INGEN skal få lov til å tvinge seg til å få igjennom sin mening om det skal etableres steinbrudd noe sted – sånn funker ikke demokratiet i dag!

Det hjelper altså ikke så mye med en omdømmerådgiver i dette bildet.. Og uansett antall steinbrudd og oppdrettsanlegg vil ikke bolysten og blilysten bli et eneste hakk bedre, dersom ytringsklimaet i Nærøy skal være slik det fremstår i offentligheten vår i dag..

Dette har våre folkevalgte – med Ordfører Steinar Aspli i spissen – et klokkeklart ansvar for å fortelle oss, og ikke minst vise oss. De må faktisk gå foran som gode eksempler på hvordan vi ytrer oss overfor hverandre! Og da håper jeg de begynner med videoopptak og gjerne streaming av sine politiske møter. Slik at vi får innblikk i redelig kommunikasjon og helhetlige, saklige debatter om hvordan våre felles ressurser skal forvaltes.

-Øyvind


PS:
Jeg er klar over at noen nok vil påstå at en blogg som dette er hets, mobbing og uthenging. Det opplevde jeg f.eks. da jeg tok til motmæle imot en sentral Nærøy politikers bruk av hersketeknikker for få meg til å tie i forbindelse med valgkampen i 2015. Til det er det bare en ting å si: Don’t kill the messenger!

Det eneste jeg gjør i denne bloggen (som i den jeg nevnte ovenfor) er at jeg tillater meg å vise frem (sågar ordrett) hva andre har skrevet offentlig om meg, og saklig redegjøre for hvordan og hvorfor jeg mener det er ugrei og uakseptabel kommunikasjon. Dersom et slikt «speil» som jeg da holder opp fører til at enkelte føler seg uthengt, kan jeg dessverre ikke noe for det. Jeg forholder meg saklig til det folk sier og skriver om meg, og krever å få lov til å si ifra når andre mobber, hetser eller trakasserer meg, henger meg ut og/eller fremsetter uriktige påstander om meg som er egnet for å skade meg. Og det krever jeg faktisk å få gjøre UTEN å bli arrestert på at «det å ta til motmæle og si ifra» i seg selv er hets, mobbing og/eller trakassering.

Jeg har likevel for lengst forstått at det ikke har vært helt vanlig i Nærøy at man tar til motmæle mot «makta». Men enkelte leserinnlegg i avisene i det siste kan antyde at vi har en endring på gang i den sammenheng. Det er jeg veldig glad for!