KUDDLE – sosiale medier for barn!

Vi bruker “alle sammen” sosiale medier nå. Og vi gjør det “hele tiden”. I alle fall svært mange ganger gjennom en dag. Og kanskje også gjennom en natt 🙂 Dette gjelder selvsagt også for oss som bor i distriktet.

mamman-bruker-sosialemedier

Slik massiv bruk av digital og sosial kommunikasjon blant “oss voksne” er naturligvis noe barna våre legger merke til, også de minste. Men det er dermed også noe barna våre er og blir veldig interessert i, med rette! For sosiale medier er kommet for å bli, og er etterhvert blitt en stor og viktig del av selve livet. Også for våre barn, enten vi vil eller ikke.

Det er blitt et kompetanseområde som må læres og utvikles, på linje med en hel masse andre ting det er lurt å lære seg her i livet! Så hvorfor ikke hive seg på og gå sammen med barna våre fra de er små inn i den sosiale medieverdenen vi lever i? Jo, fordi det finnes egentlig ikke et godt sosialt medium som er tilrettelagt for, lovlig, godt og sikkert å bruke for barn under 13 år.

MEN… nå har jeg, sammen med eldstesønnen Mikkel på 6 år, testa KUDDLE – en sosiale-medier-app for deling av bilder som er designa for de minste blant oss. De aller minste. Jeg gir umiddelbart toppkarakter, selv om appen er i startfasen. Les videre for å få vite hvorfor jeg er så begeistra!

SAMSUNG

Jeg vet jo at svært mange barn, også i Ytre Namdal, bruker tjenester som Snapchat og Instagram daglig. Fordi de vil naturligvis bruke sosiale medier de også! Alle er jo der, og bruker jo det. Hele tiden.

Min egen tidvis store aktivitet i sosiale medier, med hyppig posting i flere kanaler har også gjort at jeg blir fulgt av flere av regionens barn, f.eks. på Instagram. Jeg har dog alltid brukt sosiale medier på en måte der alt det jeg publiserer i disse kanalene skal kunne sees og leses av alle, uten at det gjør meg noe. Alltid. Også av barn. Blant anna derfor har jeg ikke stengte/private profiler. Det gjør meg ingenting om barn, som til og med er relativt ukjente for meg, legger meg til i disse tjenestene og får med seg mine publiseringer i ny og ne.

Jeg har også lagt det til en vane at når noen følger meg, så følger jeg jammen dem tilbake også 🙂 Derfor sitter jeg nå med ganske god kjennskap til hvordan unger i Ytre Namdal bruker sosiale medier. På godt og vondt. Det er jeg sikker på at det finnes massevis av foreldre i Ytre Namdal som på ingen måte har! Jeg tror nok det er mange som overhodet ikke har peiling på hva ungene deres driver med i sosiale medier! For det er slett ikke alt det jeg ser i min “feed” som det ville vært OK for meg å se min sønn publisere og gjøre!

sosialemedier-barn

Greia er jo at unger på en måte blir overlatt til seg selv for å finne ut av hvordan man oppfører seg i sosiale medier. Både fordi ingen pappa eller mamma satt sammen med dem da de var små og startet en naturlig tilnærming til det, slik man jo ofte gjør med forskjellige andre områder av livet man skal lære seg å beherske opp igjennom barneåra. Men også fordi heller ikke barneskolen gir noen som helst praktisk opplæring og veiledning i bruk av sosiale medier. Det burde den jo absolutt gjøre, men selvsagt gjør den ikke det! Det er jo 13 års aldersgrense på bortimot alle de sosiale mediene som brukes i dag.

Dette gjør at mange på en måte “må snike seg til” å bruke sosiale medier, og noen ganger med en konto som foreldra ikke vet om. Kanskje til og med en konto i tillegg til den foreldra vet om, for “den skal jo mamma alltid se på hele tiden”. Og da blir man nettopp overlatt mer eller mindre til seg selv. For altså, realiteten er:

Gjennomsnittsalderen for å begynne å bruke sosiale medier er i dag 8 år og sterkt synkende, til tross for at alle de populære mediene har 13 års aldersgrense! (Kilde: kuddle.com)

SAMSUNGDerfor ble jeg ganske entusiastisk da jeg denne uka kom over den nye, norskutvikla appen for deling av bilder i sosiale medier: KUDDLE. De nevnte tjenestene Instagram og Snapchat (og Facebook) har 13 års aldersgrense (noe jeg er helt sikker på at ikke alle foreldre vet). Men KUDDLE har slett ingen aldersgrense! Faktisk er den designa nettopp for de aller minste:

  • Vi mener at deling av bilder kan være en fin og produktiv måte til å stimulere et barns kreativitet, og til og med oppfordre dem til mer sosial aktivitet. ” (kuddle.com)

Som småbarnsfar har jeg alltid tenkt at jeg skal forsøke å gi mine barn, så langt som råd, en naturlig og sunn tilnærming til alle deler av livet de vokser inn i fortløpende. Etterhvert som de blir klar for det. Dette må også gjelde bruk av sosiale medier, med alle kanaler, og digitale steder der de kan like, kommentere, chatte, synse, lære, kommunisere, utvikle seg, men også mobbe, trakassere, plage og herse med hverandre!

Jeg venter for eksempel nå veldig på at neste oppdatering av iOS skal komme til iPad, slik at en “foreldre-barn” -funksjon rundt godkjenning av barnas nedlasting av apper (og masse mer) blir aktivert for iPaden til Mikkel (min sønn, 6 år) slik at iPaden min kan settes opp som en “parent” til Mikkel sin. For først da kan jeg på en trygg, lovlig og ordentlig måte være på sidelinjen mens Mikkel selv får forske på og lære seg å bruke og håndtere sin egen iPad. Altså uten at jeg samtidig fullstendig overvåker og blander mine og hans ting sammen ved å la hans iPad bruke min appleID. Eller som alternativ oppgir falsk personalia på hans AppleID.

ipad-utforskes

Ipad er et fantastisk verktøy for læring, kommunikasjon, lek og mye mye mer. Men så lenge det faktisk også er 13 års aldersgrense på AppStore, er det tydeligvis “ikke egentlig meningen” at unger skal ha sin egen iPad før de er nettopp 13 år. Det blir helt feil spør du meg. Barn som ikke kan å bruke IPAD (eller andre tilsvarende enheter) når de begynner på skolen, starter med en ulempe og faller bakpå fra starten!

Men dette var jo et lite sidespor ja 🙂 Tilbake til KUDDLE:

Det var skikkelig herlig å kunne laste ned KUDDLE og sette opp en egen fotodelingsapp til Mikkel (6 år) her om dagen. Det var herlig fordi jeg følte at denne appen er laga til slik at barna får rom og muligheter til selv å forske og finne ut av bruk av sosiale medier, deling av bilder og interaksjon opp imot andres delinger. Og da uten at jeg alltid må sitte ved siden av for å være trygg på bruken, eller på anna vis overvåke ham når han leker (og med det lærer) med denne appen. Gir man en 6-åring tilgang til fritt å bruke instagram eller snapchat, er det både svært mange ting han kan gjøre som det ikke er så bra at han gjør, og det er ganske komplisert å lage seg en måte å “overvåke” alt han gjør uten å faktisk sørge for å alltid fysisk sitte ved siden av ham når han skal bruke slike tjenester. Men det trenger man altså ikke med Kuddle!

Jeg kjenner mange som her gjerne helt sikkert vil bryte inn og fortelle meg at det ikke er meningen at en gutt på 6 år skal bruke sosiale medier og drive å knipse og publisere bilder gjennom noen som helst digital app, men tvert imot være ute og sparke fotball i stedet. Joda, alt med måte. Og selvsagt må det for en seksåring reguleres nokså stramt hvor mye tid han får bruke til digital aktivitet foran skjerm. Akkurat som det må reguleres hvor mye snop han faktisk får lov til å spise (og når) og hvor lenge han får lov til å være oppe om kvelden etc. Men nettopp for å få til en naturlig og god tilnærming til sosiale medier, bildedeling, likes og comments osb. mener jeg at man i dag må begynne med dette lenge lenge før barnet fyller 13 år! Og nettopp derfor trenger vi slike apper som KUDDLE:

  • Det aller meste som appen kommuniserer til brukeren i form av tekstbeskjeder eller valg er skrevet med blokkbokstaver på lettfattelig norsk. Mikkel, som skal begynne i første klasse førstkommende mandag, fikk i overkant mye lesetrening under installasjonen av KUDDLE, men i daglig bruk får han en akkurat passe stor dose med jevne mellomrom.

kuddle-kommu

  • Under installasjonen av KUDDLE ble Mikkel spurt om sin fødselsdato og fødselsår. Da Kuddle skjønte at Mikkel var under 13 år, ble han bedt om å oppgi en mailadresse til far eller mor. Deretter fikk jeg, som far, en mail, der jeg måtte godta at Mikkel fikk bruke KUDDLE. På en måte aktivere hans KUDDLE-konto før han kunne begynne å publisere noe som helst.
  • Hver gang Mikkel publiserer et bilde med Kuddle-appen, kommer det umiddelbart en mail til meg inneholdende både det aktuelle bildet, samt en knapp der jeg kan slette dette. Dette gir meg en herlig mulighet til å følge med “fra sidelinja”, og la ham forske og lære på egen hånd.

mailnote

  • Jeg har, slik vi også ser over, alltid muligheten til å få innsyn i Mikkels “venneliste” direkte gjennom Kuddle, nettopp fordi Mikkel la inn min emailadresse som hans “supervisor” i sin Kuddle.
  • Kuddle er ganske nedstippa på funksjonalitet, både for at det skal være enkelt for de minste å bruke det, men også fordi enkelte funksjoner er lettere å misbruke enn andre. Eksempelvis kan man ikke kommentere på andres bilder, og man kan heller ikke se hvem som har klikka “liker” på bilda man legger ut, bare se hvor mange som har gjort nettopp det.

kuddle-enkelhet

Og KUDDLE-utviklerne har gjort en rekke andre smarte valg som gjør appen både tilrettelagt bruksmessig og sikkerhetsmessig for de yngste.

Jeg kunne også tatt med flere ting, men jeg oppforder helle interesserte til å laste ned denne APPEN og testen den ut, gjerne sammen med sine barn. Og les gjerne det KUDDEL-utviklerne selv skriver under denne linken: https://kuddle.com/NO/about/ eller i sin siste blog her (den siste er på engelsk). Så forstår du at de er veldig bevisst på hva de lager og hvorfor 🙂

Mikkel og jeg oppfordrer med dette alle med små barn, særlig i Ytre Namdal, men gjerne også resten av landet, til å teste ut Kuddle. Både fordi jeg mener så bestemt at vi trenger slike sosiale medie-apper for barn, men også fordi Mikkel trenger flere KUDDLE-venner 😉

Og så snart jeg har klargjort min gamle smart-telefon igjen her, skal jammen Mattis (3,5 år) få lov å få sin egen KUDDLE-konto han også. Det tror jeg han uproblematisk kan klare å håndtere, og vil kunne lære mye av. Tenk for en annerledes kompetanse på sosiale medier disse har når de er 11 år, kontra dagens 11-åringer da!