Instagram – hashtags og synlighet

I disse OL-tider er det mange instagram-brukere landet rundt som er ivrige med hashtagen #2OL. Dette er TV2s offisielle hashtag for å skape engasjement for fjernsynssendingene fra OL, her i sosiale medier For eksempel på instagram. TV2 vil selvsagt gjerne ha slik engasjement for å få flest mulig seere til sendingene sine, og for å skape blest om OL på TV2. Så de lover også ut premier til innsenderne av slike bilder hver eneste dag under OL, slik du kan lese om her:

sendossdineOL-bilderDet er mange som hygger seg med folkefesten som vinterOL er, naturlig nok. Og for mange (undertegnende inkludert) er det å kommunisere om temaet i sosiale medier helt naturlig. Og da merker (“hashtagger”) vi gjerne instagrambilder som er OL-relatert med nettopp #2OL i samme slengen. For da er det både mange flere som får se våre herlige knips, og kanskje stikker vi en vakker dag også av med en premie for et blinkskudd? Tror vi!

Og jada det er ofte riktig det, hashtaggen #2OL gjør bilder søkbare på en helt annen måte enn om vi ikke merker bilder med slik en, mye fordi TV2 selv oppfordrer til bruk av denne, og fordi mange gjør som jeg gjør nå – søker opp #2OL og kikker på OL-relaterte bilder fra nær og fjern. I skrivende stund er det kommet inn hele 4846 innlegg på denne hashtagen, slik man ser her i dette søket i min instagramkonto:

2ol-hashtag

Men: det er mange som tror de deltar på både denne fotokonkurransen og andre tilsvarende hashtag-baserte fotokonkurransen som slett ikke gjør det! Fordi de har stilt inn sin instagram at innlegga de poster skal være private. Er man litt opptatt av personvern og sånn, så velger man gjerne en slik innstilling når man setter opp sin instagram-konto, og tenker senere ikke nødvendigvis så mye mer over at man gjorde det.

Fakta er at, dersom du stiller inn din instagramkonto til at innlegga skal være private, er det bare de du aktivt godkjenner av de som ber om å få følge deg på insta som får se bilda dine. Det gjør ingen forskjell at du merker bilder med hashtag #hvasomhelst, bilda dine er fortsatt akkurat like private og utilgjengelige for allmennheten.

Sånn ser det ut når jeg stiller inn dette valget i instagram-appen på min android-baserte mobiltelefon:

privateinnlegg2

Det er en gang slik at en gitt instagram-konto enten er satt opp med private innlegg, eller så er den fullstendig åpen. Instagram har ingen gradering eller valgmuligheter for å la noen bilder bare være tilgjengelig for utvalgte, mens andre igjen publiseres offentlig. Dette bidrar til å gjøre instagram til en meget enkel og lettkonfigurert tjeneset/app, og er kanskje også en av grunnene til at instagram har slått veldig an blant ungdom, og nå også brer seg oppover i aldersgruppene.

Men som drifter av blant anna en lokal kinos instagramkonto, ser jeg ofte at instagram-brukere jeg selv følger med min egen personlige instagramkonto legger ut kino-relaterte bilder med kinoens definerte hashtag, uten at kinoens instagramkonto får sett disse bildene. Og dette er da nettopp fordi disse brukerne har satt opp kontoen sin til å poste bare private innlegg.

Joda, alle får velge selv om de vil ha full kontroll på hvem som får se instagram-bildene man poster og hvem som ikke skal få se dem. Men husk da at sjansen for å vinne seg 6000,- kr en av OL-dagene, fordi man er ivrig med å hashtage #2OL på insta, ikke er til stede. Fordi TV2 selv aldri får sett bilda dine da, faktisk.

Legg igjen et svar